Το έργο αποτελεί συνεργασία 4 σχολείων στα πλαίσια του μαθήματος τεχνολογίας της Β' Γυμνασίου. Αφορά στη δημιουργία μιας καινοτόμου εικονικής επιχείρησης. Οι μαθητές/μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τον κώδικα δεοντολογίας του eTwinning και το netiquette. Επέλεξαν η επιχείρησή τους να είναι ένα οινοποιείο. Οι μαθητές/μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν συγκεκριμένο ρόλο στην επιχείρηση. Οι διασχολικές ομάδες είχαν να αποφασίσουν… το καινοτόμο προϊόν της επιχείρησης, την επωνυμία, το λογότυπο, να κάνουν έρευνα αγοράς, να σχεδιάσουν τη γραμμή παραγωγής, την αφίσα τους, να βρουν σλόγκαν και να δημιουργήσουν μια διαφήμιση.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που ήταν μέλη της κάθε ομάδας, μπαίνοντας στην ομώνυμη σελίδα του twinspace διάβαζαν τις οδηγίες για το έργο που έπρεπε να υλοποιήσουν. Παρακολουθούσαν μια παρουσίαση με τις πληροφορίες που θα τους βοηθούσε στο κομμάτι της δημιουργίας. Σε έναν πίνακα παρακάτω μπορούσαν να δουν τα μικρά ονόματα των μελών της ομάδας τους από τα άλλα σχολεία και το όνομα χρήστη, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω twinmail. Στο twinboard που ακολουθούσε είχαν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους, να τις κουβεντιάσουν στη «συζήτηση» και να πάρουν αποφάσεις.
Στόχος ήταν οι μαθητές να κινητοποιηθούν στο μάθημα της τεχνολογίας, να προσπαθήσουν να γίνουν δημιουργικοί μέσα από τη συνεργασία με μαθητές από άλλα σχολεία, να εξοικειωθούν με διάφορες εφαρμογές του Web2.0, να μάθουν να ακολουθούν τoν κώδικα δεοντολογίας και επικοινωνίας στο διαδίκτυο και να συνεργάζονται με στόχο να δημιουργήσουν ένα έργο με άτομα που δε γνωρίζουν. Χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Twinspaceτου eTwinningκαι πληθώρα εφαρμογών. Η αξιολόγηση των προτάσεων της ομάδας τους και οι επιλογές που έκαναν για τις δημιουργίες τους, τους βοήθησε να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.
Μεγάλη προστιθέμενη αξία είχε η γνωριμία των μαθητών με την πλατφόρμα eTwinning, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για το τη μαθητική και φοιτητική τους πορεία.
Συναντήσαμε δυσκολίες καθώς οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δεν ήταν εξοικειωμένοι με το twinspace και δυσκολεύτηκαν με τη χρήση του. Ο τεχνικός εξοπλισμός δεν ήταν επαρκής με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συνδεθούμε στην πρώτη, με όλους τους συμμετέχοντες, σύγχρονη εξ αποστάσεως συνάντηση. Τα καταφέραμε όμως στην τελική συνάντηση. Τέσσερα σχολεία από τέσσερα διαφορετικά μέρη της Ελλάδας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστο!
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!
Αντιγόνη Ψωμά, Αρσένης Τρικαλιώτης, Δήμητρα Χατζηαντωνίου, Ανθή Νιάνιου,
Γιάννα Χαριτωνίδου, Μαρία Τερζοπούλου, Στέλιος Τοπαλίδης, Στέλλα Ταρασίδου,
Στέλιος Τσαλδάρης, Αλέξανδρος Τσιόπραβος, Αλέξης Χρυσοχοϊδης, Κυριακή Χατζόγλου, Μάριος Φουντούκης