^Επιστροφή στην κορυφή
  • 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
    «Η αρετή είναι ανώτερη απ' τον πλούτο και χρησιμότερη απ' την υψηλή καταγωγή, γιατί όσα είναι αδύνατα για τους άλλους αυτή τα καθιστά δυνατά, κι όσα προκαλούν φόβο στους πολλούς τα υπομένει με θάρρος, και γιατί νομίζει ότι ο μεν δισταγμός είναι μομφή και κατάκριση, η δε εργατικότητα έπαινος.»
  • 2 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: Ο Έλληνας «δάσκαλος» του Αϊνστάιν
    Γι’ αυτό το έργο, ο καθηγητής Lars του Harvard σημειώνει: «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν ένας από τους αρχηγούς μαθηματικούς οι οποίοι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα δημιούργησαν τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη των μαθηματικών που κινδύνευαν να παραμείνουν στάσιμα».
  • 3 Άλμπερτ Αϊνστάιν
    Υπάρχουν δυο τρόποι για να ζήσεις. Μπορείς να ζήσεις σαν τίποτα να μην είναι θαύμα ή μπορείς να ζήσεις σαν το οτιδήποτε να είναι ένα θαύμα. Ένα άτομο που δεν έχει κάνει ποτέ λάθος, ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι.
  • 4 Οδυσσέας Ελύτης..
    Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.
  • 5 Γαλιλαίος: «Και όμως, γυρίζει»
    «Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του.»
baner

Που βρισκόμαστε

Πολιτιστικά Προγράμμματα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Xρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ποιήματα των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου

Ποιήματα των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο

            Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας διδάχτηκαν φέτος, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τα δημοτικά μας τραγούδια. Έμαθαν ότι τα τραγούδια αυτά συντρόφευαν, ψυχαγωγούσαν και παρηγορούσαν στη δουλειά, στο σπίτι, στις γιορτές, σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις και καταστάσεις. Επειδή εκφράζουν τα βιώματα, τις ιδέες και τα συναισθήματα του λαού, τα δημοτικά τραγούδια έχουν σταθερά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και διαχρονικό χαρακτήρα.

 

      Τα δημοτικά τραγούδια είναι γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, τον πιο εύχρηστο και διαδεδομένο στίχο στη νεοελληνική ποίηση. Από το 10ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και σήμερα, μεγάλο μέρος της νεοελληνικής ποίησης είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβους στίχους. Αυτή η ευρύτατη χρήση, τόσο στη δημοτική ποίηση όσο και στην προσωπική, υπήρξε η βασική αιτία να αποκληθεί εθνικός στίχος.

      Στον φυσικό κυματισμό της νεοελληνικής γλώσσας και στην καθημερινή ροή της ομιλίας μας υπάρχει δυνάμει ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος. Γι' αυτό πολλές φορές μιλώντας φυσικά και αβίαστα, σχηματίζουμε χωρίς να το καταλάβουμε φράσεις που έχουν το μετρικό ρυθμό του δεκαπεντασύλλαβου στίχου. Αυτό και μόνο μας πείθει ότι ο δεκαπεντασύλλαβος έχει λαϊκή προέλευση. Θα πρέπει να ξεκίνησε από αυτοσχέδιους λαϊκούς «ποιητές» που είχαν έμφυτη τη χάρη να συνθέτουν στίχους για διάφορα επίκαιρα συνήθως θέματα.

      Στα πλαίσια της διδασκαλίας των δημοτικών τραγουδιών οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Κυριαζοπούλου Ευαγγελίας, προσπάθησαν –άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη επιτυχία- να γράψουν τα δικά τους ποιήματα σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Μπορείτε να τα διαβάσετε και να τα ακούσετε στο παρακάτω ηλεκτρονικό βιβλίο:

https://www.storyjumper.com/book/read/118333262/619b6b810617b

Σπουδές μετά το Γυμνάσιο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

eTwinning Moments

Διαδραστικά Σχ, Βιβλία

Η Πληροφορική δημιουργεί

Πρόληψη Λοιμώξεων

Copyright © 2013. 2o ΓυμνάσιοΧορτιάτη ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ : ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ Rights Reserved.